fredag 10 oktober 2008

Inledning.

Ända sedan barnsben då jag sprang omkring i det gamla förfallna sågverket nere vid sjön har jag haft ett intresse för gamla platser. Platser som har en historia, platser som kan berätta hur det en gång var. Vartefter åren gick utvecklades det vidare till ett parallellt intresse för bergrum. Dessa intressen är vad som drivit mig att starta denna sida.Det som än idag fascinerar mig med bergrum är storleken på vissa av dem. Utåt sett kan det vara allt ifrån en liten dörr i bergväggen till ett hål stort nog att köra in en lastbil. Det kan till exempel vara en port som denna någonstans långt ute i skogen.


Öppnar man den lilla dörren i porten möts man av en betonglagd yta som sträcker sig inåt mot en stor sluss av stötvågssäkra dörrar. Bakom dem fortsätter man längs en lång nedåtsluttande gång. Långt under marken efter att ha passerat ytterligare slussar liknande den uppe vid ingången kommer man slutligen till ett stort bergrum där det står en byggnad. Den kan vara på 1, 2, 3, ja till och med fler våningar ändå. Tittar man under byggnaden ser man att den står på jättelika fjädrar för att inte rubbas om den lede fi släpper sina bomber på marken 30 meter ovanför huvudet.

 I en sådan byggnad kan det rymmas mer än man tror. En snabb titt på rumsindelningen säger det samma.
Detta är bara några av anledningarna till varför jag intresserat mig för just bergrum. Det är även det platser som har en historia att berätta, i många fall mer spännande än man kan tro. Många bergrum har redan plomberats eller raserats så de som finns kvar är därför än mer intressanta, även om alla inte på långa vägar haft lika spännande funktioner som de där bilderna ovanför är hämtade från.
Sådana platser är en av ingredienserna tillsammans med andra gömda och glömda ställen som efterhand kommer att publiceras här.
Välkomna på en resa till platser som är gömda och glömda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Alla kommentarer förhandgranskas. 'Gömt och glömt' förbehåller sig rätten att ej publicera en kommentar eller redigera innehåll i en kommentar som ej är lämpligt för publicering.