lördag 26 september 2009

DC Vesslan

Vi återgår en liten stund till civilförsvaret. I min strävan att presentera de kvarvarande anläggningarna i detta civilförsvarsområde (CFO) med HC Björnen som huvudcentral har turen nu kommit till DC Vesslan. Ni kommer väl ihåg det här med HC/DC? Om inte kan ni fräscha upp minnet i detta inlägg som handlar om just HC Björnen här.

Denna DC är byggd av kommunen med bidrag från staten, något som var vanligt på den tiden. I början av 1940-talet byggde man även ett skyddsrum/luftskyddscentral i samma berg dom Vesslan, man gick dock in från olika sidor av berget. Förutom CF så har även FM haft en roll i berget. Här hade man en KA-stab med kryptorum försett med radar. Det var härifrån delar av spärrbataljon LK styrdes. Värt att notera är att anläggningen saknar logement. Förläggning av personal skedde sålunda på annan plats.

1986 flyttade CF ut ur berget till en 80K-bunker vid den lokala räddningstjänsten. Kvar är nu endast minnen av en tid som flytt.

Förargligt nog missade jag den senaste visningen av anläggningen, jag har därför inga bilder från insidan som jag har tillstånd att publicera. Arbetet fortgår dock för att få komma på besök så att ni ska få se insidan av DC Vesslan.

Inslaget till DC Vesslan.


Inslaget till skyddsrummet.

5 kommentarer:

 1. Intressant. Hoppas du lyckas knäppa några bilder från insidan senare.

  Mvh D

  SvaraRadera
 2. Tack för att du följer denna blogg. Jag gör mitt bästa för att även få visa er insidan av anläggningen i en nära framtid.

  /Bloggadmin

  SvaraRadera
 3. jag var ute vid vad jag trodde var Vesslan för nån månad sedan, och det såg inte ut som på dessa bilder. Ingångarna var plomberade med en blandning av jord, sten och bark.
  Har jag varit på fel ställe, eller finns det fler Vesslor? Skicka gärna PM om du vill.
  Mvh
  //Pritcher

  SvaraRadera
 4. Hej Pritcher.

  Anläggningarnas FAR-koder, dvs "kodnamn" bestod ofta av olika djurnamn. I det här fallet har det faktiskt funnits flera anläggningar med namnet Vesslan.

  Anläggningen ovan tillhörde civilförsvaret. Den du besökt ligger av din beskrivning att döma utanför Norrköping och tillhörde Flygvapnet. Dess riktiga namn var RRGC O1N. FAR-koden var dock Vesslan även här.

  Bästa hälsningar

  /Blogadmin.

  SvaraRadera
 5. Det finns en Vesslan till. RRGC vesslan som ligger i Kolmården som är plomberad med betong jord och grus. Men för tillfället öppen för den som vill krypa in och kika.

  SvaraRadera

Alla kommentarer förhandgranskas. 'Gömt och glömt' förbehåller sig rätten att ej publicera en kommentar eller redigera innehåll i en kommentar som ej är lämpligt för publicering.