onsdag 18 januari 2012

Mobilisering - inte bara personer.

Denna gång hamnar vi ovan jord, men det är likväl en pusselbit som handlar om något så enkelt som en bondgård. Eller?

Att mobilisering var en stor apparat att dra igång förstår nog alla. Personal i alla dess former skulle i ett skymningsläge inkallas för att tjänstgöra på allehanda poster. Allt från stridande enheter till sjukvårdspersonal, piloter till kockar, mekaniker till järnvägsarbetare. Listan kan göras oändlig. Vad många säkert uppmärksammat var att även materiella ting hade en inkallelseorder. Bilar, bussar, traktorer, motorcyklar etc. Allt för att täcka upp behovet.

Dagens plats handlar däremot om en helt annan sak. Ett f.d hönseri. Ja, till och med ett hönseri ingick i mobiliseringsplanen. I detta fall ingick platsen i civilförsvarets organisation. Många närboende passerar platsen utan att veta om dess historia. Vid en första anblick kan det vara lätt att missa, men titta på bilderna nedan så ser ni en annan bild av ett oskyldigt lantbruk någonstans i Bohuslän.



















Huvudbyggnaden. Här skulle fordon samlas. Inte så skyddat, men väl under tak långt utom synhåll för höghöjdsspaning.

























Utanför byggnaden hittar man denna robusta jordkällare försedd med enklare splitterskydd och ventilation. Jag har hört att tanken med detta var att skicka in en inkallad civilperson i ena änden så skulle det på andra sidan komma ut en utrustad och stridsberedd soldat. Detta är inte något jag lyckats bekräfta så om någon vet mer om syftet med denna bunkerliknande konstruktion mottages information om detta gärna.

















Runt jordbruksfastigheten hittar man även andra spår som tyder på att platsen varit mer en bara en bondgård. Exempel på detta är stridsvagnshinder, s.k hajtänder, placerade för att skydda en eventuell fordonskaravan på väg från platsen in mot staden.

Som sagt, många platser döljer en intressant bakgrund och ett otal platser runt om i landet har en liknande historia. Denna plats var bara en i mängden.


2 kommentarer:

  1. tack för att du uppdaterar din sida igen ser fram emot fler
    dom stridsvagnshinder som finns i närheten hänger nog ihopa med dom tre lindenvärnen i närheten
    och om inte jag missminner mig så finns det även en del skyttevärn längs vägen
    jag har ett svagt minne om en betongklump vid vägen som var till en balkspärr men den är borta nu sedan ett antal år

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stort tack för att du finner min sida intressant.

      Vad gäller stridsvagnshindren var det endast andrahandsinformation. Det stämmer förmodligen som du säger att de ingick i försvaret av skansen en bit NV om platsen.

      Skyttevärnen och balkspärren var nytt för mig. Tack så mycket för den infon. Det föranleder ytterligare research om platsen då jag även fått indikationer på att "jordkällaren" haft annan funktion.

      Ska rota mer i ämnet och återkomma.

      Radera

Alla kommentarer förhandgranskas. 'Gömt och glömt' förbehåller sig rätten att ej publicera en kommentar eller redigera innehåll i en kommentar som ej är lämpligt för publicering.