torsdag 29 januari 2009

Backamo övningsplats - en blick tillbaka

Mellan Ljungskile och Lilla Edet ligger Backamo. En kulturhistorisk skatt som har mycket att berätta om ifall man är intresserad av militärhistoria. Jag tar här den korta versionen om lägerplatsen och jag startar från början.

Bohusläns regemente bildades år 1661. Från år 1770 till 1913 var Backamo det enda regementsövningsplatsen i länet och dit kom de indelta soldaterna från sina torp för att öva och läras upp. Detta pågick ända till 1923 då regementet flyttade in till Uddevalla där det sedemera blev I17. I samband med flytten övergavs lägerplatsen och fick därefter näst intill förfalla.

1940 kom man dock på ett användningsområde för den gamla lägerplatsen. Den gjordes i ordning för att användas som krigsfångeläger under kriget. 1945 internerades 1200 man från maj till december. Fångarna användes då för att bygga ut flygfältet som ligger strax söder om lägret.

På 1970-talet var en rivning av lägret nära men man sköt upp planerna. 1991 var det så dags igen att rivas då MKV, Marinkommando Väst, tog över lägerplatsen. Efter diskussioner togs då istället ett beslut att bevara hela området eftersom det ansågs vara värdefullt ur kulturhistoriskt perspektiv.

Uddevalla kommun fick 1993 ansvaret för området. Vid den tiden fanns det redan en stiftelse för lägerplatsen samt föreningen Backamo vänner. De har sett till att byggnader rustats upp och idag används området för bland annat rekreation, marknader och andra arrangemang.

Bilderna nedan visar hur det sett ut vid lägerplatsen vid olika tidpunkter. Bilderna kommer från J Aronsson.Kortet nedan är från början av 1900-talet och visar soldater som övar på Backamo.

Ett tältläger på Backamo. På somrarna var det så många soldater där att alla inte fick plats i byggnaderna. Därför byggde man då sådana här tältäger vid sidan av barackerna.
Några av lägerbyggnaderna. Tidpunkt för fotograferandet okänd.

Midsommar 1901. Det året upphörde det gamla indelningsverket eftersom riksdagen beslutat om införandet av allmän värnplikt. På bilden ses därför indelta soldater i tjänst sida vid sida om de nya värnpliktiga.
Hur det ser ut idag efter de omfattande renoveringsarbeten som gjorts under andra halvan av det förra seklet kommer vi till senare i bloggen. Där tittar vi istället på nutiden och framåt. Tills dess, fortsätt gärna följa Gömt och glömt - ett sökande efter minnen.

2 kommentarer:

  1. Väldigt intressant blogg! Keep it up! :)

    SvaraRadera
  2. Tack så mycket. Kommentarer som dina gör mig inspirerad att fortsätta.

    /Bloggadmin

    SvaraRadera

Alla kommentarer förhandgranskas. 'Gömt och glömt' förbehåller sig rätten att ej publicera en kommentar eller redigera innehåll i en kommentar som ej är lämpligt för publicering.