onsdag 14 januari 2009

Folkets Hus en gång i tiden.

Uppdaterat 090118. Anledning: Mer information har tillkommit.

Mången dans och andra tillställningar har hållits här i detta gamla Folkets Hus. Folkets hus-föreningen i bygden bildades 1908, och registrerades 4/8 1908. 1909 köpte man in ett boningshus vilket ombyggdes till Folkets hus 1910. Kostnaden för detta hus uppgick till 9 000 kr. Huset innehöll en större och en mindre sal (150 respektive 50 personer) och serveringsrum. Räkenskaper från 1963 visar att lokalerna främst användes till filmvisningar och danstillställningar.

På 70-talet när den närliggande industrin byggdes fick många av husen runt omkring rivas för växande intressen. Det fick till följd att folk flyttade och eftersom det fanns dansbanor och liknande som låg bättre till än denna lokal gick den sakta men säkert mot sin undergång eftersom det inte fanns någon lämplig aktivitet som kunde överta ansvaret för den gamla folkan.

Den senaste tiden har huset tjänat som förråd åt industrin intill, men då industrin inom kort bygger ut igen står denna gamla byggnad på tur att ge plats åt utvigdningen och kulturen byts mot fler arbetstillfällen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Alla kommentarer förhandgranskas. 'Gömt och glömt' förbehåller sig rätten att ej publicera en kommentar eller redigera innehåll i en kommentar som ej är lämpligt för publicering.